Przejdź do treści

Odpowiednie przechowywanie wina

 

Wino zyskuje swoją popularność i coraz częściej pojawia się na stołach podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Wiadome jest, że aby cechowało się odpowiednim smakiem, zapachem i aromatem musi odpowiednio długo dojrzewać w winnicach. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z faktu, że odpowiednie jego przechowywanie już po zakupie także ma bardzo istotną rolę w aromacie końcowym trunku.

Jak przechowywać wino?

chłodziarka na winoWino swój proces dojrzewania kontynuuje także po opuszczeniu winiarni, aż do momentu otwarcia butelki. Aby wszystko przebiegało poprawnie wino potrzebuje stałej, niskiej temperatury, odpowiedniej wilgotności i ochrony przed światłem słonecznym, oraz czystego powietrza. Z tego powodu wiele osób decyduje się na przechowywanie wina w lodówce, jednak nie jest to najlepszy pomysł. Drzwi lodówki w ciągu dnia są wielokrotnie otwierane, przez co temperatury wewnątrz się wahają, wino może pochłaniać zapachy z innych produktów i potraw pomimo korka, co negatywnie wpływa na jego smak i zapach. Ponadto ze względu na ograniczoną przestrzeń wino jest często przechowywane w pozycji pionowej, która nie jest optymalną dla tego trunku, a lodówka stale wprawia je dodatkowo w wibracje. Miłośnicy wina powinni zatem wyposażyć się w specjalne urządzenie, jakim jest mała chłodziarka na wino, które umożliwią przechowywanie trunku w warunkach, które nie będą zakłócać procesu dojrzewania. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, jednak ich cechą wspólną są najczęściej cicha praca, półki umożliwiające przechowywanie wina w poziomie oraz możliwość ustawienia optymalnej temperatury.

Chłodziarka do wina może być wolnostojąca, podblatowa lub umieszczona w zabudowie kuchennej. Urządzenie to jest ciekawym prezentem świątecznym lub ślubnym zarówno dla koneserów wina, jak i amatorów tego trunku i pomoże na zachowanie jego wysokich walorów smakowych i zapachowych na dłużej.