Przejdź do treści

Zastosowanie czubrycy w kuchni

Kolorowe i aromatyczne jest jeden z najczęściej stosowanych opisów dla przypraw. Warto jest zatem poznać ich więcej. Dzięki temu przygotowywane przez nas potrawy będą mogły cieszyć się dużym uznaniem wśród naszych gości i domowników. Istotne jest jednak odpowiednie łączenie ich z poszczególnymi składnikami. Oczywiście wiele z nich jest dodatkiem dość uniwersalnym. Oznacza to, że możemy stosować to między innymi do mięs, warzyw, czy ryb.

Przyprawy pochodzące z odległych krajów

przyprawa czubryca z bułgariiWiele rodzajów przypraw pochodzi z krajów mniej lub bardziej odległych. Niekiedy stanowią one podstawowy składnik wykorzystywany do nadawania smaku w danego typu potrawach. Niekiedy możemy śmiało zacząć je dodawać do naszych rodzimych potraw. W ten sposób bardzo łatwo uczynimy je smaczniejsze. Jedną z takich rzeczy jest między innymi przyprawa czubryca z bułgarii. Obecnie bez trudu znajdziemy ją na półkach sklepowych, ale również zamówimy w sklepach internetowych, czy kupimy na wagę na straganach, czy w sklepach z przyprawami. Opakowanie czubrycy o wadze około stu gramów to wydatek pomiędzy pięcioma, a siedmioma złotymi. W przypadku zakupu tej przyprawy na wagę cena może być inna. Warto jest jednak zwrócić uwagę na to, że przyprawa ta dostępna jest w wersji czerwonej oraz zielonej. Różnica polega tak naprawdę na stopniu ostrości, a także smaku. Czubryca czerwona jest bardziej słona i ostra. Zielona ma bardziej ziołowy i zdecydowanie łagodniejszy posmak. W związku z tym dobór poszczególnych rodzajów tej przyprawy do konkretnych potraw może być dość istotny. Jednakże tą przyprawę możemy zaliczyć do grona dość uniwersalnych dodatków. W związku z tym zastosujemy ją bezpośrednio do potraw mięsnych, czy nawet jarskich.

Najważniejszą rzeczą jest oczywiście zachowanie odpowiedniego umiaru. Tyczy się to zwłaszcza dodawania jej do potraw, które składają się z delikatnych składników. Może być to na przykład mięso drobiowe, czy warzywa takie jak sałaty, ziemniaki, czy pomidory. Zbyt duża ilość tej przyprawy jest w stanie skutecznie przyćmić smak podanych składników. Nie mniej jednak cale danie niekoniecznie musi być niedobre. W wielu wypadkach będziemy mogli je spokojnie zjeść. Istotne będzie jednak dodanie większej ilości składników, albo innych przypraw.